Uzun bir aranın ardından okulların açılmasıyla birlikte hem evde zaman geçirmeye alışan çocuklar için hem de aileler için farklı bir başlangıç gerçekleşmiş oldu. Bu aranın ardından okula dönen çocuklar için alıştıkları ev ortamından farklı bir ortama geçiş yapmak, yeni başlayanlar için yeni yüzler tanıyacak olmak ve bir çok bilinmezlik çocukların dünyasında korku, kaygı, öfke nöbeti, karın ağrısı, uyku problemleri vb. bir çok soruna sebep olabilmektedir.
Pandeminin de etkisiyle çocukların yanında ailelerde de yoğun bir kaygı söz konusu olabilir. Bu tip endişe ve kaygılar hayatınızı etkileyecek kadar yüksek değilse normal kabul edilmektedir. Okula başlamak hangi yaş grubu olursa olursun hem çocuk hem de ailesi için heyecan verici olduğu kadar kaygı vericidir.
Okula uyum sürecinde her çocuğun farklı olduğu dikkate alınmalıdır. İlk haftalar neredeyse bütün çocuklar için uyum sağlamaya çalışmakla geçer. Bu uyum sağlama süreci çocuktan çocuğa değişmekle birlikte bir ay kadar sürebilmektedir. Bu dönemde çocuğun kaygılarını kabul edici olmak ve çocuğa güven vererek destekleyici olmak oldukça önemlidir.
Çocuğun okula uyum sürecini kolaylaştırmak için onu anlamaya çalışmak, zorlandıkları noktaları konuşmaya çalışmak, davranışlarından dolayı suçlayıcı tavırlar göstermemek, duygularını ifade edebilmesi için ortam yaratmak ve teşvik etmek bu konuda olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Ebevenylere düşen görevler nelerdir
- Ebeveynlerin en önemli rolü çocuğa karşı güven verici olmaktır. Unutulmamalıdır ki çocuğa karşı verilen güven mesajları kaygı ve endişesinin azalmasına yardımcı olacaktır. Çocuk güvende olduğunu ve anlaşıldığını hissettiğinde yaşadığı duygularla başa çıkmayı öğrenir, yeni ortamlara daha rahat uyum sağlamayı başarır ve daha özgüvenli davranışlar sergiler.
- Sürece daha kolay adapte olabilmeleri ve okula karşı bir korku oluşmaması için aile tutumu oldukça önemlidir. Çocuk okula gitmek istemeyebilir, agresif tutumlar gösterebilir. Bu durumda çocuğu zorlamak, tehdit etmek, kandırmak, cezalandırmak ya da yargılayıcı bir tutum sergilemek çocukta olumsuz duygulara sebep olur. Çocuk korku ve endişe hissettiği için okula gitmek istemeyebilir. Bunun üstüne güven duyguyu ailesinden de olumsuz tepkiler oladığında daha çok çocuğun kaygısını arttırır. Konuşup anlamaya çalışmak, bu süreci başarılı bir şekilde geçirme konusunda yardımcı olacak ve uzun vadede çocuğun eğitim hayatına olumlu olarak yansıyacaktır.
- Anne-babaların çocukların uyum sürecini daha rahat şekilde geçirebilmeleri için; çocuğa ihtiyaç duyduğunda yanında olarak anladığını hissettirebilir, çocuğun gün içinde yaşadıklarını sizinle rahat şekilde paylaşmalarına imkan sağlayın, duygularını-korkularını kabul edin, okul ve süreç hakkında çocuğun yaşına göre açıklamalarda bulunun, okul öncesi ve sonrası için kurallar koyun ve bu kuralların sebeplerini çocuğa açıklayarak kurallara sadık olun, diğer çocuklarla kıyaslamayın, günlük rutinlerinizi okula göre düzenleyin, gün içerisinde okul dışında da çocuk ile birlikte eğlenceli zaman geçirin, ‘seni şu saate alacağım’ gibi verdiğiniz sözleri muhakkak yerine yetirin.
Okula başlamak ne kadar doğal bir süreçse yaşanan uyum sorunları da oldukça doğal olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğunuzuz yanında olmak hem okul hayatında hem de dışarıdaki hayatta destekleyici ve güven verici olmak sadece okula uyumu konusunda değil, yaşamının her alanında çocuk için oldukça önemli ve değerlidir.